Bewogen ondernemerschap

Hoe het begon… Met een opleiding Marketing en de nodige werkervaring in retail-organisaties was het in 2005 mijn moment om dan toch maar eens voor mezelf te beginnen. Van alle ideeën bleef er uiteindelijk ééntje over.

Op 30 april 2005 opende Kidz&Bikes – de kinderfietsspecialist een winkel met alles voor kinderen en fietsen. Een concept met een duidelijke doelgroep, verschillende productgroepen van loopfietsen, kinderfietsen, fietsstoeltjes, fietskarren en de, toen nét in Amsterdam populair aan het worden, bakfietsen. Met “inruilgarantie” had Kidz&Bikes bovendien een unieke USP. De opkomst van de bakfiets voor het vervoer van kinderen gaf de winkel een geweldige start en het avontuur leek niet meer stuk te kunnen. We leverden vanuit Eindhoven bakfietsen van de Fietsfabriek en Bakfiets.nl door heel Nederland – tot in Amsterdam toe! Het tijdelijke pand aan de Stratumsedijk verruilde we voor een moderne ruime winkel aan de rondweg.

Totdat door de economische crisis en de invloed van internet zowel de omzet als de winstgevendheid helemaal onderuit gingen. Het nieuwe ruime pand bleek nu ineens een te grote broek. Begin 2012 was voor Kidz&Bikes, net als veel winkels indertijd, faillissement onafwendbaar.

Voor velen zou daarmee het avontuur zijn geëindigd. Weg droom, weg bedrijf en inkomen, weg eigen huis, weg ingeslagen weg. Zonder iets, dat is best ontnuchterend. Een ervaring rijker – dat wel.

En door… Het avontuur gaat door. Na een voor mij mislukte doorstart (Urban Wheelz Center) lukte het eind 2014 om met behulp van familie met 040FietsService een nieuwe winkel te beginnen. Met alles voor fietsen in en om de stad. Aanvankelijk in een zelfstandig pand met stadsfietsen, bakfietsen en fietstassen en andere accessoires. In 2015 verwachten mijn nieuwe partner en ik een eerste kindje. Het is dan voor ons logisch om mijn fietswinkel in te krimpen en als een shop-in-shop bij haar winkel “Het Dierenwarenhuis” voort te zetten. Op dat moment sluit Martin Ladds – ook al m’n rechterhand bij Kidz&Bikes en Urban Wheelz Center – weer aan en zijn we als team weer helemaal “up and running”.

040FietsService is vandaag de dag nog steeds een shop-in-shop met een winkel/werkplaats waar we van dinsdag tot vrijdag klaar staan om alle gangbare reparaties aan alle voorkomende stadsfietsen (oud, nieuw, duur, goedkoop) snel en vakkundig uit te voeren. Voor kleine reparaties streven we naar “same-day-service” waarbij je ook zonder afspraak je fiets meestal niet langer dan een dag hoeft te missen. Ook voor verkoop, onderhoud en reparatie van de cargobikes en cargotrikes van Bakfiets.nl kun je bij 040FietsService terecht. Met 18 jaar bakfietservaring weten we wel wat werkt en wat niet.

Bedrijfsfilosofie… Onze bedrijfsfilosofie is al net zo pragmatisch. We werken om te leven en hebben er lol in om mensen eerlijk, snel en goed weer op weg te helpen. Soms kan dat goed en goedkoop, soms kost een verantwoorde oplossing wat meer. We zullen dan ons advies en keuzemogelijkheden voorleggen en de klant laten beslissen.

Een persoonlijke benadering, duidelijke communicatie en een zekere basis van vertrouwen zijn – voor ons – vanzelfsprekend. We adviseren graag vóór de aankoop, doen ons best om een bakfiets zo goed mogelijk uit te leveren en staan met hetzelfde enthousiasme ook voor je klaar als er onverhoopt toch eens wat is. Een bakfietsklant is niet zomaar een klant – dat is er “eentje van ons” – die kan op ons rekenen.

Online “koop een fiets bij de vrouw of man die hem ook repareren kan”. Met een paar muisklikken heb je zo een dure fiets gekocht, gratis bezorgd en dan ook nog goedkoper dan in de winkel. Pedalen er op, voorwiel monteren, stuur recht zetten en rijden maar. Dat die fiets niet door een fietsenmaker is nagekeken en afgesteld lijkt in eerste instantie niet eens zo’n probleem. Als de eerste problemen zich openbaren kun je wel bellen of mailen maar daarmee zijn de problemen niet opgelost. Waar vind je dan een fietsenmaker die er – alsnog – naar wil kijken? 040FietsService helpt je maar geeft geen garanties of zekerheden bij online-gekochte fietsen.

Wij zijn ook niet zo van de “reviews”. Schrijf wat je wil – het zegt ook iets over jezelf. Als je iets dwars zit laat het graag persoonlijk weten dan komen we er altijd wel uit. De slechtste reviews zijn trouwens vaak van mensen die we níet hebben geholpen.

040FietsService – bewogen ondernemerschap, it keeps you going!

Marcel Verwimp